Om verantwoorde en goede hulp te kunnen bieden, is het belangrijk dat professionals de ruimte krijgen om zelf, samen met de jeugdige en/of het gezin, oplossingen te zoeken voor de hulpvraag. En dat zij de besluiten nemen die aan deze oplossingen bijdragen. Deze professionele autonomie komt tot stand als de organisatie ruimte geeft voor zelfstandig beroepsmatig handelen, en als professionals de verantwoordelijkheid nemen voor een professionele beroepshouding. Ook moeten professionals kunnen werken volgens hun professionele standaarden. Hiermee onderbouwen en verantwoorden zij hun afwegingen.
Icare hanteert het model ‘Professioneel Statuut Jeugdhulp en Jeugdbescherming’ van september 2017 als basis voor het eigen professioneel statuut thuisbegeleiding in het kader van jeugdhulp.
Het model is tot stand gekomen in het programma Professionalisering Jeugdhulp en Jeugdbescherming met medewerking van een breed scala aan belanghebbende partijen, zoals brancheorganisaties, beroepsorganisaties, patiëntvertegenwoordiging, onderwijskoepels en financiers.
Op enkele punten wijkt het beleid van Icare hiervan af, of acht een nadere specifiatie van belang.
T.a.v. scope:
Icare levert binnen het brede scala van jeugdhulp en jeugdbescherming thuisbegeleiding ten behoeve van jeugdigen. Beschreven taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden dienen vanuit deze scope te worden bezien. De term jeugdbescherming is daarmee niet van toepassing voor Icare.
T.a.v. kaderstelling:
Icare hanteert hoofdstuk 2 en 3 als kader voor het professioneel statuut. De hoofdstukken 1, 4, 5 gebruiken we als toelichtende hoofdstukken.
T.a.v. functies:
Het professioneel statuut is van toepassing voor coördinatoren thuisbegeleiding op HBO niveau, die geregistreerd zijn in het Kwaliteitsregister Jeugd- en Gezinsprofessional.