Doorgaan naar inhoud
Zoeken
Waar bent u naar op zoek?
Bekijk onze veelgestelde vragen.
Menu

Icare doet proef met slimme nachtzorg

Tussen 1 maart en eind december 2019 houden Icare, Icare Ledenvereniging en Zorgcentrale Noord een proef met slimme nachtzorg voor kwetsbare cliënten: alleenwonende cliënten die een verhoogd risico lopen op vallen en op dwalen.

Wat houdt slimme nachtzorg in?
Cliënten krijgen sensoren van Sensara in hun woning geïnstalleerd en een bed sensor. Sensoren registreren allerlei zaken rondom het leefpatroon van de cliënt, zoals beweging, loopsnelheid, in en uit bed gaan, toiletbezoek, etc. Slimme software leert het gewone leefpatroon van de cliënt kennen en registreert of er afwijkingen zijn. De intelligentie is zodanig, dat er bij mogelijk ernstige voorvallen een alarm wordt gestuurd naar ZCN (Zorgcentrale Noord). Bijvoorbeeld als iemand ’s nachts langer dan een ingestelde tijd uit bed is en geen beweging laat zien (is mogelijk gevallen). Of als iemand ’s nachts het huis verlaat (gaat dwalen). ZCN stuurt de melding door naar de verpleegkundige van Icare, die naar deze cliënt toegaat. De afhandeling van alarmen door ZCN en de opvolging ervan door Icare vindt alleen plaats in de nacht (tussen 23 en 7 uur). De privacy van cliënten is geborgd, doordat er geen camera’s of microfoons worden gebruikt.

Een handige app
Ook al bestaat slimme nachtzorg uit de professionele opvolging tussen 23 en 7 uur, de sensoren kunnen echter 24 uur per dag werken. Via een app kunnen mantelzorgers zien of het goed gaat met hun naaste en buiten de nachtelijke uren reageren op alarmen. Zij krijgen meldingen door van de actuele situatie, maar ook trends over een bepaalde periode (iemand loopt langzamer, gaat vaker naar het toilet, of heeft al drie dagen niet ontbeten bijvoorbeeld).

Doel van de proef
Icare Ledenvereniging, Icare Verpleging & Verzorging en Zorgcentrale Noord werken nauw samen in deze proef. Het doel is om ervaring op te doen met de inzet van sensoren voor het monitoren van cliënten.