Stoma zorg

Het krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis. ​Gelukkig kunt u met hulp van de stomaverpleegkundige goed leren omgaan met het hebben van een stoma.

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige uitgang. Via een stoma worden afvalstoffen zoals ontlasting of urine afgevoerd. Een stoma is niet pijnlijk en meestal is van te voren bekend wanneer u een stoma krijgt. Alleen bij acute ontstekingen kan het zijn dat u plotseling een stoma krijgt, vaak is deze dan tijdelijk.

Als u een stoma heeft gekregen, kunt u het beste zo snel mogelijk weer bewegen. Dit helpt bij het beter worden, omdat u darmen dan weer sneller gaan werken. Als u voldoende bent hersteld, mag u naar huis. Als u het wilt, kan de stomaverpleegkundige u thuis bezoeken.

Wat doet de stomaverpleegkundige?

Vaak moet u nog even wennen aan het hebben van een stoma. De stomaverpleegkundige kan bij u thuis komen als u bent ontslagen uit het ziekenhuis. In het ziekenhuis hebben ze uitgelegd hoe u de stoma kunt verzorgen. De verpleegkundige neemt dit nogmaals met u door. Daarnaast controleert ze de hechtingen en verzorgt ze de wond en controleert of de wond goed geneest.

U heeft vast veel vragen over het hebben van een stoma. En hoe u met een stoma om moet gaan in het dagelijks leven. Vragen zoals:
“Hoe voorkom ik huidirritaties?”
“Hoe voorkom ik nare geurtjes?”
“Welke sporten mag ik beoefenen?”
“Mag ik zwemmen met een stoma?”
“Wat voor stomamaterialen kan ik gebruiken?”
“Wat kan ik het beste eten?”
De stomaverpleegkundige heeft de antwoorden op deze vragen.

Uiteindelijk heeft de stomaverpleegkundige als doel dat u en uw mantelzorger zelf de stoma kunnen verzorgen en vervangen. Zodat u weer zonder zorg kunt leven.

Meer informatie?

Bel met Icare Zorgcentrale, telefoonnummer 0900 88 33 (24 uur p.d., 7 dagen per week bereikbaar).

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn