Een volgende stap naar Excellente Zorg bij Icare

Afbeelding: InBeweging_ExcellenteZorg

Volg Cilleke, Maurice en Judith tijdens hun kennisreis naar Amerika

Bij Icare zijn we op weg naar Excellente Zorg. Met Excellente zorg wil Icare een optimale werkomgeving voor onze verpleegkundigen en verzorgenden faciliteren die leidt tot de best mogelijke zorg voor onze klanten. Een voorbeeld hiervan is onze Shared Governance structuur, oftewel zeggenschap voor zorgprofessionals over diverse beleidsthema’s in verschillende expert- en kwaliteitsgroepen.

Excellente Zorg is meer dan Shared Governance en we zijn benieuwd hoe we dit verder binnen Icare kunnen vormgeven. Shared Governance projectleider Cilleke van der Velde en rayonmanagers Judith Poulus (portefeuillehouder Passende Zorg) en Maurice Darwinkel (portefeuillehouder Shared Governance) reizen daarom 20 oktober af naar Amerika om dit beleidsmatig verder te onderzoeken en nieuwe ideeën voor Icare op te halen.

Cilleke van der Velde: “In Amerika bestaan er ziekenhuizen met een zogenaamde Magnet ® status. Deze ziekenhuizen hebben het principe van Excellente Zorg (de Nederlandse term voor Magnet) helemaal doorgevoerd. In de week dat wij in Amerika zijn, wordt er een congres gehouden waar we kunnen leren van hun aanpak. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en ik kijk er naar uit om te zien wat bewezen effectief is.”

Judith, Cilleke en Maurice richten zich tijdens hun reis op 3 hoofdthema’s:

  1. Shared Governance verbreden binnen Icare. Op welke manier kunnen we er voor zorgen dat alle unieke kennis van al onze medewerkers een plek krijgt in beleid dat gaat over goede zorg? Dus niet alleen de verpleegkundigen in de Shared Governance, maar ook de verzorgenden en ondersteunende afdelingen zoals opleidingen, HR of control.
  2. Meten is weten. Hoe zoeken andere organisaties samen met hun klanten naar de beste oplossingen voor patiënten (Shared Decision making)? Hoe werken ze aan klanttevredenheid? En vooral: hoe meten ze dat doelen ook daadwerkelijk behaald zijn en of ze met de juiste dingen bezig zijn?
  3. Arbeidsmarkt – goed werkgeverschap. Een organisatie met Excellente Zorg is een organisatie waar je graag wilt werken. Zien we nog nieuwe dingen die we kunnen gebruiken op onze weg naar goed werkgeverschap?

“We kunnen deze kennis niet in Nederland halen,” vertelt Maurice. “We zijn als Icare uniek met onze Shared Governance structuur en koploper in Nederland. In Amerika zijn ze veel verder met deze visie. We hopen ook tijdens het congres andere VVT-organisaties te ontmoeten die bezig zijn met Excellente Zorg.” Judith vult aan: “Er is geen blauwdruk, je moet doen wat als organisatie bij je past. We kijken erg uit naar deze reis en hopen boordevol ideeën en kansen voor Icare terug te komen!”

Bij terugkomst schrijven Cilleke, Maurice en Judith een advies over wat Icare gaat helpen om door te ontwikkelen.

Benieuwd naar de reisverhalen van Judith, Maurice en Cilleke? Vanaf 20 oktober verschijnt er elke dag een update op de social media kanalen van Icare.

Vols ons op: Facebook - Twitter - LinkedIn - Instagram

Geplaatst op: 18-10-2018

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn