Tips voor een mooie én veilige badkamer

Lang zult u wonen - Badkamer

Een nieuwe badkamer is een droom van velen. Heeft u plannen om uw badkamer te verbouwen? Dan is dit het ideale moment om slimme investeringen te doen waar u ook over tien of twintig jaar nog van kunt genieten.

Tip 1: Ga voor de inloopdouche
De douchebak komen we in nieuwe badkamers nauwelijks meer tegen. En dat is maar goed ook. Douchebakken met een hoge opstap hebben al voor veel valongevallen in huis gezorgd. Heeft u nog een badkamer met zo’n hoge opstap of drempel bij uw douche? De inloopdouche is niet alleen een mooi, maar ook een veilig alternatief.

Tip 2: Installeer een thermostaatkraan

Een thermostaatkraan heeft temperatuurblokkering waarmee u de kans op verbranding verkleint door een te hete douche. U stelt de temperatuur van de kraan in op een vaste temperatuur, bijvoorbeeld 38 graden. U kunt zelfs een maximale temperatuur aangeven. Zo voorkomt u dat iemand zich kan verbranden wanneer de kraan wordt aangezet.

Tip 3: Plaats de kraan naast de douchekop
In de meeste badkamers zit de kraan direct onder de douchekop. Eigenlijk is dat vreemd en onpraktisch. Want zodra u de kraan opent, wordt u nat. En als u geen thermostaatkraan heeft kan het water te heet of juist heel koud zijn. Veel handiger is het om de kraan een eindje van de douchekop af te plaatsen. Bijvoorbeeld aan één van de zijwanden.

Tip 4: Besteed aandacht aan gladde vloeren
Houd bij de keuze voor de vloer van uw badkamer rekening met de stroefheid. Dat betekent niet dat u per se antisliptegels moet kiezen, er zijn tegenwoordig ook sprays en coatings op de markt. Heeft u badmatten? Zorg dat deze met een antislip mat eronder goed vast blijven liggen.

Tip 5: De Blijverslening
Aan een nieuwe badkamer hangt een prijskaartje. De overheid stimuleert dat u preventieve maatregelen treft om uw woning te verbeteren en levensloopbestendig te maken. In sommige gemeenten zijn er stimuleringsregelingen en subsidies waarbij u een gedeelte van de kosten vergoed krijgt voor woningverbeteringen zoals een nieuwe, veiligere badkamer. Voor woningverbeteringen die bijdragen aan de levensloopbestendigheid van uw huis zijn er in sommige gemeenten ook speciale leningen beschikbaar: de Blijverslening en de Verzilverlening. Met de Verzilverlening kunt u eventuele overwaarde in uw eigen woning gebruiken voor de verbouwingskosten zonder dat u extra maandlasten krijgt. Of deze leningen in uw gemeente beschikbaar zijn, kunt u checken op de site van het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting: svn.nl

Meer informatie

Geplaatst op: 4-9-2018

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn