Met succesformule OpStap zorgt Icare voor meer medewerkers in de zorg

Op Stap

Zij-instromers, mensen met een uitkering, statushouders; de woonzorgvoorzieningen van Icare in Drenthe richten zich op een brede doelgroep om op te leiden tot helpende, niveau 2. Wie de opleiding succesvol afrondt, heeft direct een vaste baan. Een baan in de zorg waarbij welzijn, het geven van aandacht aan de oudere bewoners, de belangrijkste taak is. “Om te beginnen bieden we onze eigen huishoudelijk en facilitair medewerkers de opleiding voor deze functie aan. Met het UWV hebben we daarnaast afspraken gemaakt om ook mensen met een uitkering die kans te bieden”, zegt rayonmanager Marcel van der Meulen. Bij zorgorganisatie Patyna zette hij het OpStap Fryslân project succesvol neer. Na zijn overstap naar Icare, vorig jaar zomer, maakt Icare dankbaar gebruik van deze ervaring.

Als helpende bied je vooral welzijn

Dat de zorgsector te kampen heeft met een krappe arbeidsmarkt, is bekend. “Bij Icare willen we ons vooral voorbereiden op de toekomst. Dat betekent dat we steeds nieuwe medewerkers willen opleiden in de zorg. Zodat zij klaar staan voor de bewoners van onze woonzorglocaties als oudere medewerkers met pensioen gaan”, zegt Van der Meulen. “Mensen die voor de zorg kiezen, willen van betekenis zijn voor een ander. Als helpende bij Icare bied je in de ochtend eerst de dagelijkse verzorging. Daarna is het jouw taak om de bewoners een fijne dag te bezorgen, die past bij wat voor hen belangrijk is. Samen de krant lezen, een eindje wandelen, of gezellig een praatje maken. Naast zorggerelateerde zaken, bestaat de opleiding dan ook voor 50% uit welzijnsactiviteiten.”

Meester en gezel principe

Daarnaast word je bij Icare als OpStap leerling gekoppeld aan een vaste begeleider. Dat zijn zorgmedewerkers met een schat aan ervaring, voor wie het prettig is om niet alleen kennis, maar ook taken te kunnen delen. “De leerlingen hebben hierdoor veel houvast. Voor de meestal oudere zorgmedewerkers betekent dit, dat zij de zorgtaken samen met de leerling kunnen doen. Dat maakt het werk voor hen fysiek minder zwaar. Bovendien zijn er met de leerlingen ook meer mensen in de woningen aan het werk. Daardoor is er meer tijd voor persoonlijke aandacht voor de bewoners.”

Succes bewezen in Friesland

Van der Meulen, de initiatiefnemer van OpStap Fryslân, vertelt waarom OpStap in Friesland succesvol is. “OpStap is niet van één organisatie. Je hebt veel partijen nodig om er een succes van te maken. Zoals de gezamenlijke zorgorganisaties in de regio, scholen, UWV, het COA en overheden. Het project is inmiddels omarmd door Den Haag. Dat maakt dat het nu ook eenvoudiger toe te passen is in Drenthe. Wij hopen dan ook dat er binnenkort andere partijen zullen aanhaken.” Dat leerlingen bij het behalen van een diploma direct een vaste baan krijgen, maakt de opleiding extra aantrekkelijk. “Of ze kiezen ervoor om nog verder door te leren, voor niveau 3. Dat kan natuurlijk ook”, aldus Van der Meulen.

Op woensdag 15 januari was de start van het OpStap project bij Icare, in kleinschalige woonzorglocatie Vierackers te Assen. Een groep van 24 leerlingen gaat nu starten met het traject. Voor de opleiding werkt Icare nauw samen met Noorderpoort Gezondheidszorg Assen.

Geplaatst op: 16-1-2020

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn