Drentse zorginstellingen regelen kortdurende opvang

Een uniek samenwerkingsverband

Drentse huisartsen en ziekenhuizen kunnen vanaf 1 april 2018 met één telefoonnummer een eerstelijnsverblijf-bed (ELV) aanvragen. Alle zorg-instellingen die een ELV-bed aanbieden, of daar juist gebruik van willen maken, werken met elkaar samen. Dat resulteert in één telefoonnummer én één online capaciteitssysteem voor heel Drenthe, waarin 24 uur per dag te zien is welke VVT-aanbieder (verpleging, verzorging & thuiszorg) bedden beschikbaar heeft.

Aanleiding
Tegenwoordig wonen ouderen langer zelfstandig thuis. Wanneer er sprake is van spoedzorg worden kwetsbare ouderen, bij gebrek aan (eerstelijns) opvang, vaak langer dan nodig in het ziekenhuis opgenomen. Gevolg? De doorstroom in het ziekenhuis stokt. Minder verzorgingstehuizen en toenemende vergrijzing vragen om een oplossing.

Eén ELV-systeem
Door de provinciale samenwerking tussen zorgaanbieders in Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel kunnen de Drentse huisartsen en ziekenhuizen de spoedopname voor kortdurende opvang beter structureren. Ook betekent dit minder lange ziekenhuisopnames en snellere doorstroming voor kwetsbare ouderen. En het belangrijkste: de juiste zorg op de juiste plek!

Wie werken eraan mee?
De betrokken zorgaanbieders zijn: Treant Zorggroep, Tangenborgh, Zorggroep Meander, Zorgzaak, Icare, Interzorg, Derkshoes, Dignis, Zorggroep Drenthe, Wilhelmina Ziekenhuis, Accolade zorg, Herstel Hotel, NNCZ, Westerkim, ZZWD, Isala-Meppel, Zorggroep Noorderboog, Zorggroep Oude Nieuwe Land, Proscoop, LHV (Landelijke Huisartsenvereniging) en HZD (Huisartsenzorg Drenthe).

Uitbreiding
De initiatiefnemers van het ELV-systeem noemen het ‘een belangrijke bijdrage aan goede integrale ouderenzorg’ en zien dit als een veelbelovende ontwikkeling. Jaap te Velde, coördinator ouderenzorg HZD: “Het hoeft niet bij ELV-bedden te blijven. Het capaciteitssysteem leent zich ook uitstekend voor inzicht in vrije bedden voor mensen met dementie of denk aan geriatrische revalidatie. En dat allemaal vanaf één centrale plek.”

Meer informatie vindt u op www.hzd.nu.

Geplaatst op: 3-4-2018

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn