Wijkverpleging ’s nachts op pad met extra tas

nachttas

ASSEN – Verpleegkundigen die ’s nachts dienst hebben, kunnen vanaf begin februari nog beter inspelen op de behoefte van de patiënt. Hoe dat kan? Door een extra tas mee te nemen. Dat is mogelijk gemaakt door samenwerking met de Huisartsenpost. Donderdagnacht 4 februari gaat de tas voor het eerst mee.

Een goede samenwerking heeft ervoor gezorgd dat verpleegkundigen steeds beter toegerust de nachtdienst kunnen draaien. Verpleegkundigen kunnen namelijk beter inspelen op de hulpvraag van de patiënt en helpende hand zijn voor de Huisartsenpost door de juiste uitrusting mee te krijgen. Dat heeft geresulteerd in het samenstellen van extra instrumentarium in een speciale tas. De tas zal als eerste in gebruik genomen worden in het gebied van Samen Zorg Assen, later ook in andere Drentse regio’s.

Acute zorg
De tas is getest in Hoogeveen. Op basis hiervan is besloten om er een vervolg aan te geven in een groter gebied. Begin februari zullen de eerste nachtverpleegkundigen op pad gaan met een nieuwe tas. “Verpleegkundigen die ’s nachts dienst draaien lopen er soms tegenaan aan dat ze geen wondzorg of katheterzorg kunnen bieden omdat de benodigde materialen niet bij de huidige standaarduitrusting horen. Dat betekent dat een patiënt of een familielid in het holst van de nacht naar een huisartsenpost moet, of dat een huisarts langs moet komen”, vertelt Lineke Kooistra, teammanager bij Icare. Het gaat om de acute zorg waar de verpleegkundige snel professionele ondersteuning kan bieden bij de patiënt thuis.

Samenwerking loont
Ambulancezorg Groningen heeft ervoor gezorgd dat de tassen er kwamen, de huisartsenpost heeft de inhoud geregeld. Zo zit daar verbandmateriaal, kathetermateriaal, bloeddrukmeter en een saturatiemeter in.  

Vorig jaar kon het aantal verpleegkundigen dat ’s nachts hun ronde deed al teruggebracht worden van acht naar drie door de krachten van Icare, ’t Derkshoes, Interzorg en Zorggroep Drenthe binnen het netwerk Samen Zorg Assen te bundelen.

Geplaatst op: 4-2-2021

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn