Code rood, maar de zorg gaat door

Code ROOD: ga de weg niet op!’ luidt de waarschuwing in Groningen en Drenthe. Er wordt geschaatst op straat, scholen blijven dicht en mensen blijven binnen. De zorgverleners van Icare nemen de waarschuwing serieus, maar blijven niet thuis. Geen twijfel over mogelijk.

Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen. Ligt er ijzel en wordt het lastiger bij de klant te komen? Nou, dan vertrekken we een half uur eerder, trekken we sokken over de schoenen aan, gaan we kilometers wandelen, worden de routes ingekort, wordt de man van een collega ingezet om een groepje medewerkers rond te rijden. We trekken alles uit de kast, want de zorg moet geleverd worden. “Ik werk eigenlijk nooit op dinsdag, maar ik woon vlakbij die klant, zal ik even gaan?” Icare collega’s sprongen spontaan bij, bezochten klanten dichtbij huis en konden zo veel klanten bezoeken.

In het Dagblad van het Noorden was te lezen dat de routes op volgorde van prioriteit werd aangepast: “Mensen die even kunnen wachten, kregen van ons bericht dat het wat later wordt. Daar is veel begrip voor'', zegt Wietse van der Meer van Icare in Vries. Dat verzetten en opnieuw inplannen klinkt overigens eenvoudig, maar het is heel veel geregel achter de schermen. “Ik ben heel trots dat onze medewerkers ondanks de barre omstandigheden toch aan het werk zijn gegaan'', zegt een leidinggevende in Haren. “Onze mensen gaan zo ver mogelijk met de auto over de grotere wegen en doen de rest dan lopend.''

Hoewel we het allemaal heel normaal en gewoon vinden, is dit helemaal niet vanzelfsprekend. Scholen blijven dicht, vuilnis wordt niet opgehaald, ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar. En toch gaan onze collega’s op pad. Directeur Dennis van Achthoven vindt het ook zeer bijzonder: “Wat gaaf om te zien hoe de Icare medewerkers het weer 'de baas' zijn om onze klanten van de noodzakelijke zorg te voorzien!”

Ook op Facebook stromen de complimenten van klanten en mantelzorgers binnen. “Wat een toppers!” Of zoals een kleindochter vertelt: “Vanmorgen kwam de thuiszorg lopend bij mijn opa en oma omdat de auto vast zat! Super toch!” We hopen wel dat deze collega haar auto inmiddels weer terug heeft…

Een mevrouw reageert: “Een dikke pluim voor het hele team. Mijn man heeft momenteel infuus. En dan toch op tijd zijn als zo'n dag als vandaag.” ‪Een andere mevrouw vertelt: “Mijn man krijgt zorg van Icare Zuidlaren, we wisten al dat we kunnen bouwen op de stel meiden die hier komen en zelfs met dit weer staan ze op tijd op de stoep om de zorg te verlenen. Dank jullie wel meiden, jullie zijn toppers!” Zelfs collega’s van de Zorgcentrale waren aangenaam verrast door iedereen. “Ik heb veel bewondering voor de werklust en humor die ik vannacht hoorde als ik een Personenalarmering of ongeplande nachtzorg doorgaf.”

Kortom, in dit soort omstandigheden blijkt meer dan ooit hoe de medewerkers van Icare zich inzetten voor hun klanten en de kernwaarde van Icare laten zien: uit liefde voor mensen.

Geplaatst op: 7-1-2016

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn