Hartfalen

Bij Icare werken verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die zorg en begeleiding geven aan mensen met hart- en vaatziekten. De verpleegkundige bezoekt u thuis en bespreekt met u hoe het hart werkt, wat hartfalen is, welke medicijnen de klant gebruikt en waarom. Ook geeft hij/zij uitleg over het belang van eten, drinken, bewegen en rust.

Wat is hartfalen?

De functie van het hart is het rondpompen van bloed. Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart minder goed: het hart kan het bloed niet meer goed rondpompen. Hierdoor komt er te weinig zuurstof bij de weefsels en hoopt zich bloed op voor het hart. Meestal is hartfalen een chronische ziekte. Het is goed te behandelen, maar niet te genezen.

Wat doet de verpleegkundige van Icare?

De verpleegkundige van Icare helpt u met het accepteren van de ziekte. Bij ieder bezoek controleert de verpleegkundige bloeddruk, pols en gewicht. De verpleegkundige geeft de bevindingen door aan het ziekenhuis of de huisarts. In overleg met u en met de huisarts of hartfalenpoli wordt het aantal bezoeken afgesproken. Deze huisbezoeken zijn voor u gratis.

Wat houdt een huisbezoek in?

  • uw vragen en problemen worden besproken;
  • de verpleegkundige geeft informatie over de ziekte en gevolgen hiervan;
  • de verpleegkundige geeft voorlichting over medicijngebruik en het voorkomen van infecties;
  • de verpleegkundige geeft advies over eten, drinken, bewegen, rust en eventueel rookgedrag;
  • de verpleegkundige controleert uw bloeddruk, pols en gewicht en andere lichaamsfuncties.

De verpleegkundige legt uit hoe u zelf kan opmerken wat de tekenen zijn van vocht vasthouden en wanneer er een arts of verpleegkundige gebeld moet worden.

Hoe kunt u een huisbezoek aanvragen?

U kunt zelf een huisbezoek aanvragen. Dit kan ook via de huisarts, het ziekenhuis of andere zorgverleners. Bel met Icare Zorgcentrale 0900 88 33, zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor meer informatie of direct contact.

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn