Menu

Vervolg nieuwbouw Altingerhof al in juni 2021 klaar

Bewoners zoeken gordijnen uit

In Beilen wordt voortvarend gebouwd aan de tweede fase van de kleinschalige, duurzame en energieneutrale Altingerhof. De werkzaamheden gaan zelfs zo vlot dat bewoners hun nieuwe huis al zo’n 2 maanden eerder dan gepland in gebruik kunnen nemen. Reden voor manager woonzorg Frans Horstink, om de hardwerkende mannen van de bouw afgelopen vrijdag te bedanken met een stevig stamppot buffet.

Woonzorglocatie Altingerhof wordt speciaal gebouwd voor mensen met dementie of met lichamelijke aandoeningen vanwege ouderdom. Vorig jaar zomer verhuisden de eerste 40 mensen al naar hun nieuwe woning. Halverwege juni dit jaar, volgen 20 bewoners die nu nog in het oude gebouw wonen. “De bewoners volgen de bouw op de voet”, vertelt Horstink. “Zij kijken erg uit naar hun nieuwe plekje. Omdat de eerste woningen al in gebruik zijn genomen, weten ze precies hoe het eruit gaat zien. Samen met familie en medewerkers kijken de bewoners op dit moment welke gordijnen en meubels zij graag in hun nieuwe appartement willen. Zo werken we allemaal toe naar het moment van verhuizing.”

Vlotte bouw door goede samenwerking

Buursema Bouwbedrijf coördineert de bouw. Samen met onder andere de mede-aannemers Harwig Installatietechniek en Avitec staan ze voor de klus. Gerard de Ruiter van Buursema is uitvoerder op de bouw. Hij legt uit waarom de bouw eerder klaar is dan verwacht. “We hebben de tweede helft van 2020 heel veel geluk gehad met het weer. Net voor de Kerst zat het dak erop en hadden we het gebouw waterdicht, zodat we binnen konden werken. Door de vorst lag het metselwerk nog wel een week stil.” De Ruiter noemt vooral de goede samenwerking tussen de bedrijven als reden voor de vlotte bouw. “We kennen elkaar goed en hebben natuurlijk ook de eerste gebouwen samen met Harwig en Avitec gedaan. We hebben een mooi team, je weet wat je aan elkaar hebt.” De Ruiter kan het stamppot buffet zeker waarderen. “Een mooi compliment voor onze jongens.” Hij heeft wel wat met de zorg en met ‘mensen die het minder hebben dan hij’. “Een mooi idee dat we daarvoor bouwen”, vindt hij.

In 2022 ook laatste woongebouw klaar

In 2019 startte Icare met de nieuwbouw van de sterk verouderde locatie op het bestaande terrein. Als alles volgens planning verloopt, wordt het 4e en laatste woongebouw in de zomer van 2022 opgeleverd. Het oude gebouw wordt gefaseerd afgebroken, zodat de bewoners maar 1 keer hoeven te verhuizen. In de nieuwbouw is vooral gekeken naar wooncomfort. “Het is aangenaam wonen in de nieuwe Altingerhof”, vertelt Frans Horstink. “Door de luchtbeheersing blijft het prettig binnen, zelfs tijdens een hittegolf. Vorig jaar zomer hebben we dit al kunnen ervaren in de nieuwbouw. Heel fijn dat de volgende bewoners daar door de snellere verhuizing optimaal van kunnen profiteren.”

Fijne leefomgeving

Het oude gebouw was groot en had vooral lange gangen. De nieuwbouw wordt kleinschalig gebouwd. Er komen in totaal 4 geschakelde woongebouwen met ieder 2 woningen. Bewoners van 10 appartementen delen een gezamenlijke huiskamer. De nieuwe woonzorglocatie is laagbouw, dus iedere huiskamer heeft een eigen tuin en terras. Ook de parkachtige tuin op het terrein wordt opnieuw ingericht. “Bij het ontwerp van de gebouwen, de inrichting van de woningen en de groene omgeving, is veel aandacht voor de bewoners en wat zij nodig hebben. We vinden het belangrijk dat bewoners zich prettig en thuis voelen in hun nieuwe woning. Dat is steeds het uitgangspunt geweest bij de nieuwbouw”, legt Frans Horstink uit.

Goed voor mens, milieu en klimaat

Een ander uitgangspunt is duurzaamheid. De nieuwe Altingerhof is energieneutraal en Icare gaat daarmee verder dan volgens de regel- en wetgeving vereist is. CO2 uitstoot wordt zoveel mogelijk verminderd, doordat Altingerhof materialen hergebruikt, geen gebruik maakt van gas of andere fossiele energiebronnen en samenwerkt met zoveel mogelijk lokale partijen. Materiaal dat vrijkomt bij de sloop wordt bijvoorbeeld gebruikt als ondergrond voor de paden op het terrein en in de tuinen. Ook sommige meubels uit de ‘oude’ Altingerhof krijgen een plaatsje in de nieuwbouw. Vanuit de kringloopgedachte, maar natuurlijk ook omdat bewoners hier soms aan gehecht zijn.

Nieuwbouw fase 2