Doorgaan naar inhoud
Zoeken
Waar bent u naar op zoek?
Bekijk onze veelgestelde vragen.
Menu

Behandelingen

U krijgt bij Icare de best mogelijke zorg op maat. Onze behandelaren met verschillende expertises werken voor u samen. In Revalidatiecentrum Boshof en ook in de zorgteams van de woonzorglocaties van Icare.

Heeft u vragen?

Diëtiek

Goed en gezond eten. Dat lukt soms niet als u ouder wordt of ziek bent. Voor mensen met dementie geeft eten bijvoorbeeld vaak problemen. Ook lukt het door ouderdom soms moeilijker om het eten goed te kauwen of door te slikken. Voor het herstel na ziekte of een operatie is goede voeding erg belangrijk. Het lichaam heeft dan veel energie nodig. En ook om lichamelijk en mentaal zo gezond mogelijk te blijven, heeft u goede voeding hard nodig.

Wat is goed eten en wat heeft u nodig om u goed te voelen? Onze diëtisten helpen u en geven u advies over uw voeding. Ook als u bijvoorbeeld diabetes of een nieraandoening heeft. En bij revalidatie, dementie of kauw- of slikproblemen.

Ergotherapie

Alledaagse dingen blijven doen zoals u gewend was. Ook als u ouder wordt of ziek bent. Daarbij kan een ergotherapeut u helpen. Soms gaat dat over handelingen waar u vroeger niet eens bij stilstond, zoals tandenpoetsen, uit bed komen of comfortabel zitten in uw stoel. Onze ergotherapeuten kunnen u adviseren of begeleiden. Ze ondersteunen u ook bij het regelen van hulpmiddelen die u hierbij nodig hebt.

Hoe ik het beste voor mijn vrouw zorg

"We hebben uitgeprobeerd hoe ik de zorg voor mijn vrouw zo goed mogelijk uit kan voeren, minder tillen, rustig blijven en ook tijd voor mezelf overhouden."

Wim Felderhof, na revalidatie van zijn vrouw in Revalidatiecentrum Boshof
(*I.v.m. privacy is dit niet zijn echte naam)

Fysiotherapie

Beter zelfstandig bewegen of uw houding verbeteren om zo minder pijn te hebben. Daarbij kan een fysiotherapeut u helpen. Door samen uw spieren sterker te maken, waardoor u mobieler bent. En ook als u andere problemen ervaart met bewegen of met uw lichaamshouding kan een fysiotherapeut u adviseren en behandelen. De fysiotherapeuten van Icare zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met het ouder worden.

Logopedie

Goed communiceren is moeilijk als praten niet meer zo makkelijk gaat. Door dementie of een andere ziekte kan uw spraakvermogen achteruitgaan. Terwijl met elkaar kunnen praten zo belangrijk is voor het contact met de mensen om u heen. Een logopedist zoekt samen met u naar een passende oplossing.

Logopedie kan u ook helpen als kauwen of slikken niet meer goed gaat. Dat scheelt u zowel in uw gezondheid als in uw beleving van eten en drinken. Genieten van de maaltijd is immers belangrijk.

Geestelijke verzorging

Verhuizen naar een verpleeghuis is een ingrijpende gebeurtenis. Met een geestelijk verzorger kunt u vertrouwelijk spreken over rouwverwerking, verlies van wat u dierbaar was, het geloof, de zin van het leven en andere zaken waar u mogelijk mee zit. Ook als u niet gelovig bent, want geestelijke verzorging gaat vooral over zin- en bestaansvragen.

Gesprekken met een geestelijk verzorger kunnen u helpen om beter bij uw gevoel te komen, te accepteren wat onvermijdelijk is en verder te gaan met uw leven.

Maatschappelijk werk

Praktische adviezen en een luisterend oor. Dat bieden de maatschappelijk werkers van Icare u. Bijvoorbeeld als u niet goed in uw vel zit of wilt leren omgaan met emoties of een ziekte. En ook bij spanningen of een conflict in de familie.

Loopt u ergens tegenaan, maakt u zich zorgen en weet u niet goed bij wie u hiervoor terecht kunt? Onze maatschappelijk werkers helpen u. Samen met u zoeken zij naar een antwoord of oplossing en als het nodig is, krijgt u advies over de juiste hulpverlening.

Muziek

Samen muziek luisteren, liedjes zingen of muziek maken, dat brengt herinneringen en gevoelens naar boven. Vaak voelen mensen zich fijn en actiever door muziek. Ook helpt muziek bij het contact maken met mensen die een vorm van dementie hebben. Onze muziekagogen werken vaak samen met een bewegingsagoog. Zo merkt u dat muziek u in beweging brengt en helpt bij het verwerken van verdriet.

Beweeg

Op een prettige manier weer in beweging komen of blijven. Dat is belangrijk en draagt bij aan de kwaliteit van leven. Met gezellige activiteiten bieden onze bewegingsagogen u individueel of in een groepje bewegings- en belevingsgerichte zorg. Dat gebeurt binnen of buiten, bijvoorbeeld in de beweegtuin of met de duofiets. Vaak werken onze bewegingsagogen samen met een muziekagoog.

Dagbesteding

Met dagbesteding kunt u ondanks ziekte, lichamelijke beperking of beginnende dementie langer thuis blijven wonen. Want tijdens de dagbesteding heeft u extra ondersteuning, zorg, begeleiding, behandeling, dagstructuur en activiteiten. Dit kan enkele dagen of dagdelen per week.

Dagbesteding heeft ook voordelen voor mantelzorgers. Zij houden de mantelzorg vaak langer vol doordat cliënten bij de dagbesteding zijn.

Psychologie

De psychologen en GZ-psychologen van Icare zijn er voor u en voor uw naasten. Zij zijn gespecialiseerd in ouderenzorg en onderzoeken, behandelen en begeleiden ouderen met psychische problemen of onbegrepen gedrag. Het maakt niet uit wat de oorzaak is: een lichamelijke oorzaak, een vorm van dementie of depressie, angsten of gedragsverandering.

Ook uw naasten kunnen begeleiding en advies van de psycholoog krijgen. Omdat dit aansluit bij uw behandeling. De psycholoog geeft voorlichting over verschillende ziektebeelden en adviseert hoe ermee te gaan.

Medische dienst

De medische dienst neemt de taken van uw huisarts over als u bij ons beschermd komt wonen. Komt u bij ons verzorgd wonen dan blijft uw eigen huisarts de verantwoordelijk behandelaar. De medische dienst is gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken met meerdere gezondheidsproblemen. Ook als u thuis woont, kan uw huisarts onze specialisten ouderengeneeskunde consulteren.