Advance Care Planning (ACP), oftewel Proactieve Zorgplanning is een betekenisvol proces. In gesprek gaan met klanten over wensen en voorkeuren over de zorg en ondersteuning in de laatste fase van hun leven. Door er met elkaar over te praten, met de klant, met naasten en met andere zorgverleners, kunnen nu keuzes gemaakt worden over hoe zij de zorg zien, wat zij belangrijk vinden. Door nu al te praten over straks wordt voorkomen dat deze keuzes gemaakt moeten worden onder tijdsdruk.
De wijkverpleging, van verzorgende, wijkverpleegkundige tot gespecialiseerde verpleegkundigen, speelt in het ACP-proces een belangrijk rol. De wijkverpleging heeft regelmatig contact, vaak zelfs heel persoonlijk en bouwen daardoor een vertrouwensrelatie op. Tegelijkertijd zijn er veel andere zorgverleners betrokken, waarbij de huisarts eindverantwoordelijk is voor het vaststellen van het medisch beleid. Dit maakt dat onderlinge afstemming, goede verslaglegging en duidelijke afspraken belangrijk zijn. Het ACP-proces is complex en veelomvattend. Bovendien is er al veel informatie beschikbaar. Hoe vind je je weg door deze veelheid aan informatie?
Wat, Wie, Waarom, Hoe en Waarmee
Welke rol speelt de wijkverpleging in het ACP-proces? Wie doet wat binnen de zorgketen rondom de klant? Welke hulpmiddelen zijn beschikbaar? Om antwoord te geven op die vragen is de Wegwijzer Proactieve Zorgplanning ontwikkeld. De wegwijzer leidt van het Wie, Wat en Waarom, naar het Hoe en Waarmee. Je vindt er een stappenplan en handvatten om het gesprek te voeren. En de Wegwijzer geeft extra aandachtspunten voor klanten met een Corona-besmetting en voor klanten met dementie. Met de wegwijzer kun je als team aan de slag met Proactieve Zorgplanning. De wegwijzer is interactief, zodat je direct toegang krijgt tot extra informatie online of documenten op intranet.
Klik op de afbeelding om de wegwijzer te openen.