De gemeente Elburg werkt sinds 2009 samen met de woningcorporaties, de welzijnsinstelling, de WMO-raad en met Icare, aan een programma om langer zelfstandig thuiswonen mogelijk te maken. Onder de titel Gewoon Gemak is in de eerste jaren de bestaande woningvoorraad geïnventariseerd en vervolgens passend gemaakt voor de veranderende woningbehoefte. De mogelijkheden van thuistechnologie zijn hier al snel omarmd en worden nu naar individuele behoefte toegepast.
De samenwerkende partijen in Elburg zetten in op een wijk- of kerngerichte benadering aansluitend bij de werkwijze van zorgorganisatie Icare. Eind 2013 is het programma uitgebreid voor mensen met geheugenproblemen, zoals dementie. Elburg is één van de eerste gemeenten die de onderwerpen wonen, dementie en thuistechnologie in de praktijk samenbrengt. “Als de familie de buurt niet kent, dan organiseren wij gezamenlijk een netwerk.” Tineke van den Berg, PG-wijkverpleegkundige Icare Tineke van den Berg. “Door samen te werken, weten we wat andere partijen kunnen bieden.”
De psychogeriatrische (PG) teams van Icare bieden thuiszorg aan mensen met dementie en andere geheugenproblemen. Zij zetten thuistechnologie in ter ondersteuning van de dienstverlening. Zo kan iemand met dementie langer prettig en verantwoord thuis blijven wonen. PG-wijkverpleegkundige Tineke van den Berg vertelt hoe de kleinschalige wijkteams al in een vroeg stadium veel kunnen betekenen: “In 2012 hebben we met de werkgroep thuiszorg onderzocht wat we zouden kunnen doen met thuistechnologie. We wilden een goede ondersteuning bieden voor mantelzorgers van mensen met geheugenproblemen en ontwikkelden de pluskoffer. Deze bevat verschillende technologische hulpmiddelen. Hiermee ga ik naar cliënten om samen te kijken hoe we het thuiswonen kunnen vergemakkelijken. In de koffer zit bijvoorbeeld een bedmat. Deze is voorzien van persoonsalarmering. Er gaat een alarmsignaal naar de mantelzorger of de centrale als de cliënt uit bed stapt en na een vooraf ingestelde tijd niet terugkeert.Dit zorgt voor geruststelling (en een betere nachtrust!) van de mantelzorger en het verlenen van de juiste zorg op het juiste moment.” De bedmat kan ook fungeren als observatiemiddel. Tineke van den Berg: “Zo hadden we een mevrouw die overdag te moe was om haar stoel uit te komen, maar ze kon ons niet uitleggen waarom ze zo moe was. We wisten niet of ze wel goed sliep of dat ze eigenlijk gestimuleerd moest worden haar stoel uit te komen. Door het gebruik van de bedmat ontdekten we dat ze gewoon de hele nacht in bed lag. Uit nader onderzoek bleek dat zij aan een ernstige ziekte leed en daarom zo moe was. Ik ben blij dat we haar niet naar de dagbesteding hebben geleid."
Technische noodmiddelen in acute situaties “Met de koffer heb ik een aantal middelen die ik acuut kan inzetten met een alarmkoppeling naar de meldkamer. In twee weken regelen we vervolgens een vaste oplossing voor de situatie. We hebben daar nu zo’n dertig cliënten mee geholpen. Zo was er een cliënt die soms ’s nachts uit bed stapte en aan het dwalen ging door de woning. Zijn partner was voortdurend ongerust en waakzaam en had daardoor geen goede nachtrust”. Tineke: “Ik heb een technisch bedrijf gevraagd mee te denken. Samen kwamen we tot een nieuw product: een bewegingsmelder die naast het bed van de cliënt hangt en een bijbehorende ontvanger op het nachtkastje van de partner. Zij gaat nu precies op het juiste moment naar beneden, alleen als het nodig is. De kosten? Slechts 95 euro! Oplossingen kunnen dus heel betaalbaar zijn.”
Wilt u meer weten over wat domotica misschien bij uw situatie kan ondersteunen? Neem contact op met uw wijkverpleegkundige en vraag naar de mogelijkheden.
Bron: Aedes-Actis Kenniscentrum Wonen-Zorg