Wet zorg en dwang (Wzd); vrijwillige zorg, tenzij…

Ieder mens heeft het recht om in vrijheid te leven en eigen keuzes te maken. Dat vinden we bij Icare heel belangrijk. Ons uitgangspunt is dan ook dat we geen onvrijwillige zorg inzetten, tenzij het risico op een onveilige situatie te groot is. Dat doen we door vooral goed te luisteren en echt contact te maken met onze klanten en bewoners. We zijn nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en wat zij belangrijk vinden.

Wanneer het echt niet anders kan passen we onvrijwillige zorg toe. Dit doen we volgens de regels van de Wet zorg en dwang (Wzd). Door te werken volgens de Wzd bewaken we dus, met elkaar, de vrijheid van klanten en bewoners, die dat zelf niet meer zo goed kunnen. Zo bieden we veilige zorg met zoveel mogelijk vrijheid.

De Wzd vervangt de Wet Bopz (bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen) en geldt voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie. De wet geldt ook voor mensen met het syndroom van Korsakov, de ziekte van Huntington of niet-aangeboren hersenletsel. De Wzd geldt voor verpleeg- en zorglocaties én in de thuissituatie.

Meer weten over de wet zorg en dwang? Bekijk deze folders:

Cliëntenvertrouwenspersoon

Het bieden van veilige zorg kan dus gevolgen hebben voor de vrijheid. U of uw naaste kan dan niet zomaar doen wat u of uw naaste zelf graag zou willen doen. Een cliëntvertrouwenspersoon is er speciaal voor u en uw naaste. Om u te ondersteunen bij vragen over onvrijwillige zorg. Of bijvoorbeeld wanneer u niet weet hoe u hierover in gesprek kunt gaan met de zorgverlener. De cliëntenvertrouwenspersoon geeft informatie en biedt ondersteuning. Ook bij problemen rond de opname of het verblijf in een zorginstelling en in het doorlopen van de klachtenprocedure.

Onderaan deze pagina ziet u de namen van de cliëntvertrouwenspersonen in de regio’s van Icare.

Vragen?
Hebt u andere vragen over de Wet zorg en dwang? Neem dan contact op met het team die uw naaste zorg verleent.

 

Voor de regio’s van Icare zijn de volgende cliëntenvertrouwenspersonen actief:

Groningen/Drenthe - Quasir

Ingrid de Jager
Tel. 06 82 51 79 52
ingriddejager@quasir.nl
www.stichtingquasircvp.nl
 

Overijssel – LSR

Overijssel en Gelderland voor de gemeenten Hattem, Elburg, Oldebroek, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo, Putten
Lonneke Bremekamp
Tel. 06 - 15 58 05 47
l.bremekamp@hetlsr.nl
www.hetlsr.nl
 

Gelderland – Adviespunt Zorgbelang

Voor de gemeenten Ede, Wageningen, Scherpenzeel, Barneveld en Nijkerk
Sabrina Scalzotto
Tel. 06 - 30 45 68 93
sabrinascalzotto@zorgbelangcvp.nl

Voor de gemeente Renkum
Marjon de Grave
Tel. 06 - 30 48 59 20
marjondegrave@zorgbelangcvp.nl

Algemeen:
(088) 92 94 099
www.adviespuntzorgbelang.nl
 

Flevoland – Zorgstem Vertrouwenspersonen

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn