‘Een unieke leerafdeling’. Woonzorglocatie Icare Ceresstaete en Noorderpoort Gezondheidszorg Assen zijn de initiatiefnemers van een nieuwe vorm van leren in de praktijk. Eerstejaars studenten van Noorderpoort volgen gedurende 40 weken hun stage én opleiding tot verzorgende/begeleider maatschappelijke zorg in Ceresstaete. Docenten van de opleiding zijn daar dagelijks aanwezig om de studenten te begeleiden. Zorgprofessionals van Ceresstaete kunnen ook deelnemen aan de theorielessen of zelf een klinische les verzorgen. Zo ontstaat een optimale kennisdeling tussen praktijk en theorie.
Op 14 februari wordt de leerafdeling feestelijk geopend door onder andere wethouder van Zorg en Onderwijs Harmke Vlieg. Met dit initiatief nemen beide organisaties hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg. Als de theorie goed aansluit op de praktijk is de instroom van studenten naar de sector groter. “Vanaf dag één maken de studenten kennis met de mooie kanten van de zorg en staan ze midden in de praktijk”, zegt Greta Toxopeus, praktijkopleider Icare. De eerste opdracht voor de studenten is bijvoorbeeld om een individueel gesprek te voeren met een bewoner van Ceresstaete over wat zijn interesses zijn, hoe deze gewend was zijn leven te leiden en wat gekoesterde wensen zijn. “Het is belangrijk dat je weet voor wie je zorgt. Iedereen is anders, bij Icare stemmen we de zorg af op de persoon. Waar voelt iemand zich prettig bij?” De betrokkenheid die hierdoor ontstaat tussen de student-verzorgende en de bewoner, maakt het werk persoonlijk en waardevol.
Samen in de schoolbanken
Er zijn meer voordelen, zoals een grotere bezetting in de woningen. “Dat is prettig voor de bewoners en ook voor de zorgprofessionals, die op hun beurt natuurlijk de studenten begeleiden. Ook de uitwisseling van de nieuwe kennis en inzichten die de studenten vanuit hun opleiding meenemen is welkom in Ceresstaete. Zo zijn zij van betekenis voor onze professionals en bewoners, terwijl wij dat zijn voor hun opleiding.” Het realiseren van een theorielokaal in Ceresstaete heeft daarnaast een grote meerwaarde. De zorgprofessionals van de locatie kunnen aanschuiven bij de theorielessen om zo te leren over bijvoorbeeld de laatste ontwikkelingen bij bepaalde ziektebeelden. Zij verzorgen al klinische lessen of gastlessen voor verschillende opleidingen. Dat is ook hier mogelijk.
Waardevolle samenwerking
"De samenwerking met Icare is erg waardevol voor Noorderpoort" vertelt Henriëtte Bos, schooldirecteur. "Noorderpoort is doorlopend op zoek naar de verbinding met de praktijk. Onze docenten lopen geregeld met zorgprofessionals mee en we werken samen aan een optimale ontwikkeling van de opleidingen. De goede relatie de we in de afgelopen jaren met Icare hebben opgebouwd, vertaalt zich nu naar dit mooie initiatief." Mogelijk krijgt deze vorm van leren een vervolg binnen beide organisaties. “Ik krijg nu al vragen van studenten uit het tweede of derde jaar. Of we voor hen ook iets dergelijks kunnen organiseren. Heel mooi om te merken dat het dus goed aansluit bij wat studenten zelf ook graag willen”, besluit Greta.