Domotica: slimme investeringen in uw huis

Afbeelding: Lelystad_FB_pakket3_foto2

Woont u in een fijne buurt? En zou u graag nog heel lang in uw vertrouwde omgeving willen wonen? Denk er dan eens over na om uw huis nú veiliger en comfortabeler te maken. Domotica zorgt voor meer gemak, comfort of efficiënter energieverbruik.

Wat is domotica?

Als we het hebben over domotica of een slim huis lijkt het te gaan over geavanceerde technische snufjes in huis. Toch zijn veel toepassingen al behoorlijk ingeburgerd. Denk aan verlichting met bewegingssensor die automatisch aanspringt. De slimme thermostaat waarmee u de verwarming bedient op afstand. Of: camerabewaking waarbij u de beelden live kunt volgen op uw eigen computer of smartphone. Het zijn allemaal voorbeelden van automatisering in en om het huis.

Vergroot veiligheid en gemak

Met een huisautomatiseringssysteem kunt u met de spreekwoordelijke druk op de knop alle apparaten en verlichting aan- en uitzetten. U kunt uw voordeur openen terwijl u op de bank zit. Dat doet u nadat u op uw mobiele telefoon heeft gezien wie er voor de deur staat. Overbodige luxe? Niet alleen houdt u op deze manier eenvoudig toezicht op uw woning. Als u wat minder mobiel bent kan domotica het verschil betekenen tussen u zelf prima kunnen redden of hulp vragen voor simpele dagelijkse dingen. Met die ene druk op de knop laat u straks ook de hulp binnen.

Goede verlichting in huis voorkomt ongevallen

Bij domotica en veiligheid denken we aan camera- en beveiligingssystemen gericht op inbraakpreventie. Maar veiligheid betekent ook een huis waarin u zo min mogelijk risico loopt om te vallen of struikelen. Goede verlichting speelt daarin een voorname rol. U kunt kiezen voor verlichting die automatisch gaat branden zodra er beweging is in een ruimte. Deze verlichting werkt met sensoren en is ideaal voor ruimtes zoals de hal of overloop. Als u ‘s nachts naar het toilet moet, gaan de lampen vanzelf aan en vanzelf weer uit. U kunt ervoor kiezen om die verlichting aan te brengen met speciale spotjes die alleen de looproute verlichten.

Van robotzuiger tot slimme gordijnen

Bij domotica geldt: gemak dient de mens. Ook voor huishoudelijke taken zoals grasmaaien of stofzuigen kunt u slimme hulpjes inzetten. De eerste robotmaaiers en robotstofzuigers stonden erom bekend dat ze hun werk niet al te grondig deden. Inmiddels zijn er nieuwe types robotzuigers op de markt die volgens een test van de Consumentenbond niet onderdoen voor gewone stofzuigers.

https://www.youtube.com/watch?v=bq1lFX0A5Jo

En wat te denken van slimme gordijnen? In dit klusprogramma ziet u hoe domotica onderdeel is van een verbouwing en hoe het eindresultaat uiteindelijk functioneert.

https://www.youtube.com/watch?v=BrwW7-RRzWk

Slimme thermostaten en slimme meters

Levert domotica behalve veiligheid en comfort ook nog wat op? Bij slimme meters of thermostaten kan domotica ook een kostenbesparing opleveren. Sommige thermostaten zijn zo slim dat ze zelfs de temperatuur buiten in de gaten houden en wachten tot de zon opkomt, zodat er minder energie verbruikt hoeft te worden om uw huis te verwarmen. In dit filmpje van Coolblue ziet u hoe slim thermostaten tegenwoordig zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=aeC5G2FUp6

Uw netwerkbeheerder plaatst slimme meters bij u thuis. Als u aan de beurt bent, ontvangt u daar een bericht over, waarna u zelf een afspraak kunt maken. Met deze slimme meters worden de meterstanden automatisch doorgegeven en kunt u een app installeren waarmee u continu actueel inzicht heeft in uw energieverbruik. Vraag uw eigen netwerkbeheerder naar de mogelijkheden.

Een slimme investering: voor nu en later

Uw huis slimmer maken betekent direct meer gemak, meer veiligheid en in sommige gevallen bespaart u op de energiekosten. Ook met het oog op uw oude dag is domotica een slimme investering. Uw woning wordt er levensloopbestendiger door. Voor verschillende domotica-toepassingen kunt u  een beroep doen op de Blijverslening. Deze lening is er speciaal voor financiering van levensloopbestendige maatregelen in koopwoningen. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting (SVn) kunt u zien of de Blijverslening in uw gemeente beschikbaar is.

Meer informatie

Geplaatst op: 27-8-2018

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn