Intimiteit zorgt voor glinsterende ogen in het verpleeghuis

Afbeelding: shutterstock_84033649-1-bijgesneden_LR

Ankie is woonzorgbegeleider in een Beschermd wonen locatie van Icare. In de woning waar zij werkt woont een mevrouw met dementie. Iedere dag komt de echtgenoot van mevrouw tegen de thee bij haar op bezoek. Nooit slaat hij een dag over. Ze zijn al 65 jaar met elkaar getrouwd. Met een puzzelboekje en een kopje thee met koekje vertellen ze elkaar de nieuwtjes van de dag. Hij schrijft de bijzonderheden netjes op in een notitieboekje, zodat zij het nog eens kan nalezen wanneer hij weer naar huis is. “Mevrouw had een wens. Geweldig dat we daaraan konden voldoen”, vertelt Ankie.

Samen het bed delen

“De laatste tijd zei mevrouw bij het naar bed gaan vaak: “Kon ik nog maar één keer samen met mijn man slapen.” Wat zou het mooi zijn als dat mogelijk was, dachten wij. Daarom hebben we actie genomen en een koppelbed gereserveerd. Zo zou hun wens in vervulling gaan. We spraken een datum af met het echtpaar. Toen het bed op de bewuste dag binnenkwam, zagen we al snel dat het voor hem te klein was. Meneer is een vrij grote, lange man. We hebben toen geïmproviseerd en een bed geregeld dat we aan het bed van mevrouw hebben vastgemaakt. De ruimte tussen de bedden hebben we met kussens opgevuld. Het werd een prima en comfortabel tweepersoons bed, dat precies in de kamer paste. Mevrouw en haar echtgenoot konden er nog net samen zitten. Hij met zijn notitieboekje en zij genietend van zijn aanwezigheid. De ogen van beiden glinsterden.

Eerst een borreltje

Die avond zaten ze gezellig op hun kamer. De televisie stond aan en we brachten hen een advocaatje met slagroom en wat lekkers erbij. Ze straalden allebei. Tegen 22.00 uur wilden ze graag gaan slapen. Ik hielp mevrouw in bed en sprak af met haar echtgenoot dat hij de bewegingssensor even zou aanzetten bij het slapen gaan. De slimme sensor hadden we vanuit privacy overwegingen voor de nacht uitgeschakeld.

Even later wenste ik het echtpaar welterusten. Bij het sluiten van de deur, zag ik vanuit mijn ooghoeken dat ze naar elkaar toe draaiden. Ze hebben vast een mooie nacht samen gehad.

Hoe trots ben ik op ons team dat we met elkaar zo van betekenis konden zijn voor dit echtpaar!”

Geplaatst op: 22-8-2019

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn