Kookclub ’t Beurtschip laat de bewoners genieten van een heerlijke maaltijd

Afbeelding: shutterstock_65212948

“er wordt vaak twee of drie keer opgeschept”.

Iedere maandag om 15.00 uur worden drie hobby koks uit Bovensmilde door de Plusbus van Welzijnswerk Midden Drenthe opgehaald van huis en naar ‘t  Beurtschip in Smilde gebracht. De koks vormen een kookclubje dat heerlijke warme maaltijden bereidt voor de bewoners en het personeel van Icare.

De bewoners en het personeel genieten iedere maandag van de bijzondere maaltijden van de dames S. Metiary, S. Manahuwa en S. Risamasu. Het personeel kookt, samen met bewoners en vrijwilligers, op de andere dagen maar op maandag is het een kwestie van aanschuiven en worden ze ook verwend door de Kookclub. De koks zelf doen niet zo moeilijk over het koken voor een grote groep, ze hebben er ervaring mee en hebben vooral veel plezier met elkaar en genieten van de complimenten die zij krijgen als de pannen weer leeg zijn.

In ‘t Beurtschip wonen 24 bewoners die zorg nodig hebben. Vrijwilligers zijn hier onmisbaar volgens Bertha Boelen. Zij is als dagbestedingscoach begeleider bij het opstarten en vast aanspreekpunt voor deze vrijwilligers. Manager woon/zorg, Piet Nieuwenhuizen, is blij met elk initiatief van vrijwilligers of medewerkers dat meehelpt in het welbevinden van de bewoners.

Er zijn meer uitkeringsgerechtigden die, al dan niet via Maatwerk, met veel enthousiasme vrijwilligerswerk doen in ‘t Beurtschip. De dames die het kookclubje vormen doen dit vrijwilligerswerk in het kader van de nieuwe Participatiewet (voorheen Wet Werk en Bijstand). De Participatiewet houdt in dat iedereen meedoet en bijdraagt aan de samenleving. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk en heeft Maatwerk van Welzijnswerk Midden-Drenthe gevraagd om jaarlijks 30 personen te begeleiden naar (vrijwilligers-) werk op maat. Consulent van Maatwerk Greetje van Zanten ziet de positieve effecten als deelnemers weer meedoen in de maatschappij. Zij leggen nieuwe sociale contacten, krijgen structuur en worden gewaardeerd. Maatwerk motiveert en begeleidt de deelnemers binnen hun eigen grenzen door te kijken naar de persoonlijke mogelijkheden en de interesses. Als het nodig is adviseert en ondersteunt Maatwerk bij persoonlijke problemen.

Voor de hobby koks uit Bovensmilde valt het vinden van betaald werk niet mee gezien leeftijd en gezondsheidsbeperkingen. Via Maatwerk en door goede samenwerking met Icare hebben zij nu werk dat écht bij ze past, waar ze met plezier heen gaan en waar ze zich nuttig voelen. Het vervoersprobleem dat de dames ondervinden als zij iets buiten hun woonplaats willen doen is opgelost door de vrijwilligers van de Plusbus in te schakelen. Dit project is ook van Welzijnswerk Midden-Drenthe.

Geplaatst op: 12-3-2015

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn