Icare is deelnemer aan de Kopgroep Zorg en Innovatie van de gemeente Assen. Vrijdag 16 februari kwam deze kopgroep bij elkaar in Kloosterakker, om kennis en nieuwe inzichten te delen over E-Health toepassingen. Op de agenda stonden o.a. de toepassing van de belevingstafel en ervaringen met virtual reality brillen.
De kopgroep is een kennisdelingsplatform waar de ervaringen van zorgorganisaties met de toepassingen van E Health mogelijkheden worden uitgewisseld. De kopgroep is ontstaan als initiatief van de gemeente Assen. Het Drenthe college is een belangrijke participant, omdat via het practoraat Zorg en (sensor) technologie de studenten en zorgorganisaties elkaar verder kunnen helpen met het uitproberen van mogelijkheden in de praktijk.
Lentis is onlangs gestart met het uitproberen van VR (virtual reality) brillen bij mensen met verschillende neurologische ziektebeelden. Door de bril lijkt het bijvoorbeeld of je in een landschap staat, waar je gewoon om je heen kunt kijken, alsof je zelf in dat landschap staat. Ook zijn er filmpjes waarbij het lijkt of je over een landschap vliegt. Deze manier van kijken is heel intens en mensen reageren daarop. Natuurlijk is de vraag of mensen die leiden aan een vorm van dementie, deze vorm van prikkel kunnen verwerken en de eerste indruk is dat mensen dat heel natuurlijk accepteren en er wel door worden geactiveerd op een positieve manier. De volgende fase is dat de toepassing van de VR bril nu echt goed wordt onderzocht. Het Drenthe college gaat dit project begeleiden.
Icare had ook mooie voorbeelden te delen. In de samenwerking met het Drenthe college hebben twee studenten een rol gespeeld bij het gebruiken van de belevingstafels in de praktijk van Kloosterakker. Ook de elektronische huisdieren die eind vorig jaar in Kloosterakker zijn gekomen, blijken inmiddels uiterst populair bij de bewoners te zijn. In locatie de Herik in Borger gaat Icare de toepassing van camera's met slimme sensoren uitproberen. De camera's kunnen bijv. registreren of bewoners rustig slapen, zodat de verzorging niet in de kamer hoeft te checken of alles wel goed gaat. Voor de bewoners is dat veel rustiger slapen en voor de verzorging is het ook geruststellend om goed geïnformeerd te zijn.
Het hebben van een technologische oplossing is in de praktijk vaak pas het begin. Het succes wordt bepaald door de duurzame toepassing in de praktijk. Door deze kopgroep wordt kennis uitgewisseld, zodat de duurzame toepassing makkelijker wordt.
Deelnemers koplopergroep: Interzorg, Zorggroep Drenthe, Parmedics, Accolade Zorggroep, Accare, Van Beijen, Promens Care Drenthe college, Zorgbelang Drenthe, Gemeente Assen.