Wijkverpleegkundige Annegreet Reekers werkt sinds 1 jaar als wijkverpleegkundige bij Icare. “Mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Ik help ze daar graag bij. Dat doe ik door samen te kijken wat er nodig is aan zorg en ondersteuning en hoe mensen weer zelfredzaam kunnen worden en soms helpt het als we een hulpmiddel gebruiken.”
3 jaar gelden is Annegreet met het onderwerp “hulpmiddelen” begonnen. “Ik had een klant die graag onafhankelijk wilde zijn van zorg. Mevrouw droeg steunkousen en vond het vervelend dat ze elke dag op ons moest wachten. Ik ben toen op internet gaan zoeken naar mogelijkheden en daar kwam ik de dressbudy tegen. Voor het kunnen aantrekken van steunkousen heb je sterke handen nodig en je moet goed kunnen bukken. Veel mensen kunnen dat dus niet meer zelf. Ik heb de leverancier gebeld en ik mocht er eentje uitproberen. Samen met de klant hebben we het geoefend en de klant was heel blij dat ze dat weer zelf kon.
Inmiddels heb ik veel klanten in contact kunnen brengen het divers soorten hulpmiddelen. Ik heb daar veel van geleerd, want niet elk middel is geschikt voor iedereen. Mijn laatste ervaring is met een steunkouspistool. Dat klinkt gevaarlijk, maar het is een hulpmiddel dat kan worden gebruikt als alle andere middelen niet voldoen. Er zit een motortje in en dus duurder, maar bruikbaar voor mensen met minder kracht in de handen. Door mijn ervaring weet ik nu ook goed welke mogelijkheden er zijn en of een verzekeraar de kosten ervan vergoed en daar help ik de klanten dan natuurlijk ook bij. Er zijn voor allerhande situaties mogelijkheden. Bijvoorbeeld als mensen kracht tekort komen in hun armen of handen. Daar kun je last van hebben bij de toiletgang, of als je je moet insmeren met lotion. Ik vind het echt een sport om samen met de klant op zoek te gaan naar de mogelijkheden op dit gebied.
Klanten zeggen ook wel dat ze het jammer vinden dat wij van de wijkverpleging niet meer langs hoeven te komen, maar het hervinden van de zelfredzaamheid helpt ook weer bij het maken van nieuw contacten. En, als klanten aangeven dat ze eenzaam zijn, helpen we daar natuurlijk ook mee, bijvoorbeeld door mensen in contact te brengen met andere mensen, welzijnsorganisaties en vrijwilligersprojecten. Juist alle klanten die blij zijn met hun zelfstandigheid, daar word ik elke dag door gemotiveerd.”