Donderdag 2 maart vond in de locatie Weidesteyn in Hoogeveen het symposium “PG zorg – talent en liefde” plaats. Het initiatief hiervoor was genomen door de participanten van het Alzheimer café Hoogeveen. Ruim 100 zorgverleners waren bij het symposium aanwezig.
Het programma bestond uit 3 lezingen. Els van der Veen van het netwerk Dementie Drenthe liet zien hoe de samenwerking in Drenthe is georganiseerd en de toegevoegde waarde daarvan voor de Drentse bevolking. Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren naar verwachting sterk groeien, zodat heel veel mensen daar ook direct of indirect mee te maken krijgen. Manna Alma van UMCG kwam vertellen over de website www.pratenovergezondheid.nl. Deze website biedt een schat aan informatie die voor iedereen vrij beschikbaar is. Op de website zijn interviews te lezen en te zien van patiënten en mantelzorgers, die vertellen over hun ervaringen. De website is een belangrijke bron van informatie voor zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers om dat het inzicht geeft over wat voor patiënten en ook voor hun mantelzorgers belangrijk is.
De middag werd afgesloten door een presentatie van Stella Braam, onderzoeksjournalist bij o.a. Vrij Nederland en auteur van het boek “Ik heb Alzheimer” dat zij heeft geschreven over de periode nadat haar vader de diagnose “Alzheimer” had gekregen. Ondanks de heftigheid van de ziekte, vertelde Stella uiterst boeiend en met veel humor over deze periode.
“We hebben deze middag kunnen organiseren in samenwerking met het Alzheimer café en daardoor kunnen we de zorgverleners die met dementie te maken hebben in hun werk, deze leerzame middag bieden”, aldus Joke Vliegenthart van Icare. “In dit symposium zijn we met meer dan 10 verschillende zorgorganisaties bij elkaar en kunnen we informatie uitwisselen en inspiratie opdoen. Voor zorg voor mensen met dementie is veel creativiteit nodig. Deze middag geeft nieuwe ideeën, waarmee we morgen meteen aan de slag kunnen. Henny Schottert van Treant vult aan: “De zorgvraag verandert. Mensen worden ouder, blijven langer zelfstandig thuis wonen en kunnen pas later met een grotere zorgvraag in een verpleeghuis terecht. Scholing voor medewerkers is dan ook heel belangrijk en deze middag is daar een inspirerend voorbeeld van”.