“Wondzorg in Nederland is te lichamelijk gericht”

Wondzorg

Kijken naar kwaliteit van leven draagt bij aan een snellere wondgenezing

Er wordt geschat dat er in Nederland jaarlijks 500.000 patiënten zijn met een wond die moeilijk geneest. Dit zijn wonden die langer dan 3 weken geen teken van genezing laten zien. Dit aantal neemt de komende jaren verder toe. In Nederland wonen namelijk steeds meer ouderen, die steeds ouder worden en daardoor vaker te maken krijgen met diverse gezondheidsproblemen, waaronder complexe wonden.

Grote impact
Wanneer iemand met een complexe wond bij de huisarts of op de wondpoli in het ziekenhuis komt, start een behandeling die zich richt op het lichamelijk herstel. De patiënt gaat naar huis met een wondplan en dit wordt uitgevoerd met als doel de uiteindelijke wondgenezing. Dat klinkt misschien logisch, maar verpleegkundig specialist Grietje Dekker - van Veen kijkt hier toch heel anders naar: “In de praktijk van mijn werk in de wijkverpleging zie ik dagelijks mensen met een complexe wond. Ik zie hoeveel impact het hebben van zo’n wond heeft en dat de negatieve gevolgen niet alleen lichamelijk zijn. Mensen durven bijvoorbeeld niet meer naar buiten, omdat ze bang zijn voor lekkage en nare geurtjes. Op die manier sluiten ze zich steeds meer af voor het sociale leven.”

Lees hier het artikel >>

Geplaatst op: 20-6-2019

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn