Mantelzorg dementie en corona

Het RIVM adviseert ook om zo min mogelijk bij mensen thuis op bezoek te gaan. Zeker als je zelf verkoudheidsklachten hebt, is het aan te raden om binnen te blijven.  Mensen met dementie zullen de komende periode daardoor minder bezoek krijgen. Gevoelens van isolement, verveling en somberheid liggen op de loer. Deze pagina biedt een verzameling van tips voor mantelzorgers van iemand met dementie in deze periode van corona.

Advies
Contact is essentieel. Laat dus actief weten dat je naaste met dementie niet vergeten wordt! Zorg voor voldoende alternatieve contacten en bezigheden. Bel vaker, stuur een sms'je, stuur een mooie kaart of laat (klein)kinderen een tekening maken. Kijk of je via WhatsApp of Skype kunt videobellen. Bijvoorbeeld met de (klein)kinderen, zodat je naaste toch contact met hen houdt.

Afstand en handen wassen
Er wordt aangeraden om elkaar niet aan te raken en 1,5 meter afstand te houden. Wil je elkaar toch aanraken, bijvoorbeeld omdat je naaste heel onrustig is? Was ervoor en erna dan allebei goed je handen (20 seconden) of gebruik desinfecterende handgel.

Is je naaste ongeduldig bij het handen wassen? Probeer je naaste af te leiden, bijvoorbeeld door samen een liedje te zingen dat je naaste leuk vindt. Zing bijvoorbeeld 2 x ‘Het regent, het regent’ tijdens het handenwassen.

Gaat je naaste normaal regelmatig op pad of krijgt ze van vaste mensen bezoek? Organiseer dan een belcirkel met de mensen met wie ze anders zou afspreken. Bijvoorbeeld met familie, vrienden en mensen van de vereniging, kerk, of sportclub. Maak een schema wie wanneer met je naaste belt. Zo voelt je naaste aanspraak en voelt ze zich minder alleen.  

Zorg voor de mensen die zorgen
De zorg voor mensen met dementie is complex en vraagt normaal al om grote toewijding, kennis en ervaring. Van zorgmedewerkers, maar ook van mensen die voor hun naaste zorgen. Als je zorgt voor je naaste kan je het gevoel hebben dat je nu nog zwaarder belast wordt en geïsoleerd raakt. Je kunt je eenzaam gaan voelen.

Advies
Steun elkaar, spreek waardering uit voor iedereen die bijdraagt aan de continuïteit van zorg voor mensen met dementie. Help hen zich te uiten, ontspannen, hoop en goede moed te koesteren, bied hulp en steun aan waar nodig. Stel niet te hoge eisen aan elkaar, toon begrip als taken blijven liggen.
 

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn