Wondzorg thuis

Een wond hebben kan vervelend, belastend en bepalend zijn in uw leven. Binnen onze organisatie zijn wondspecialisten die samen met u zoeken naar de best mogelijke behandeling thuis, die passend en effectief aansluit bij uw wensen en behoeften. Uw gezondheid en kwaliteit van leven staat voorop. De wondspecialisten geven begeleiding en ondersteuning in de wondverzorging door uzelf, uw mantelzorger of het wijkteam. Ook wordt er structureel aandacht besteedt aan leefstijl, zoals voeding en beweging, die bijdragen aan een snellere wondgenezing.

Diversiteit wonden

Complexe of chronische wonden vereisen een professionele wondbehandeling. Wondspecialisten van Icare kunnen samen met u, uw behandelaar(s) en eventueel het wijkteam deze wondbehandeling inzetten. Of het nu gaat om een doorligplek, een open been, een operatiewond met complicaties of een wond ten gevolge van (de behandeling) van kanker, wij kunnen de zorg en aandacht geven die nodig is. Nauwe samenwerking met uw specialist of huisarts zal zich richten op het bevorderen van wondgenezing en/of het verminderen van pijn en ongemakken.

Onze wondspecialisten

Binnen onze organisatie zijn ervaren verpleegkundig specialisten, wondconsulenten en wondverpleegkundigen werkzaam op de hoogte zijn van de meest actuele kennis en ontwikkelingen op het gebied van wondzorg. Allen hebben een uitgebreid netwerk opgebouwd bij huisartsen, specialisten in ziekenhuizen en andere disciplines. Daarnaast besteden wondspecialisten veel tijd aan het verhogen van de kennis en vaardigheden van medewerkers binnen alle teams in de organisatie.

Benieuwd wat specialistische wondzorg oplevert? Klik hier om een artikel te lezen.

Werkwijze zorgverlening

U kunt rechtstreeks of via uw huisarts contact met ons opnemen. Na aanmelding zal de wondspecialist binnen 48 uur contact met u opnemen voor het vastleggen van een huisbezoek. Samen met u wordt een behandelplan op maat gemaakt voor de behandeling voor uw wond. Het behandelplan zal structureel (minimaal iedere twee weken) geëvalueerd worden. Wondspecialisten werken nauw samen met uw huisarts, specialisten, wijkteam en andere zorgverleners. Door deze multidisciplinaire samenwerking en frequente evaluatie streven wij naar een verbetering van uw kwaliteit van leven en zorg.

Wonden en voeding

Ondervoeding is een risicofactor voor een slechtere wondgenezing en het ontwikkelen van doorliggen. Gemiddeld heeft één op de vier tot vijf patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen en de thuiszorg te maken met ondervoeding. Klachten die kunnen passen bij een slechte voedingstoestand zijn:

  • Slecht genezende wonden;
  • Vocht vasthouden in de benen (oedeem);
  • Weinig spierkracht;
  • Extra moeheid;
  • Slechte eetlust;
  • Dunne, kwetsbare, doorschijnende huid;
  • Gemakkelijk optreden van onderhuidse bloedingen (grote paarse vlekken).

De aanwezigheid van wonden betekent voor het lichaam een extra behoefte aan eiwit en energie. Vaak is deze inname van eiwit en energie te laag door verminderde eetlust, pijn en vermoeidheid. Het vroeg inschakelen van de diëtist is in deze gevallen noodzakelijk om ondervoeding te voorkomen. 

Binnen Icare staat het ondervoeding screeningsinstrument SNAQ65-/SNAQ65+ in het digitale zorgdossier. Deze wordt met u ingevuld om het risico op ondervoeding te screenen. Bij een uitkomst van score oranje of rood wordt verwezen naar de folder van Voedingscentrum waarin tips worden gegeven om een optimaal voedingspatroon te krijgen. Daarnaast staan er bijvoorbeeld voorbeelden van producten genoemd die veel eiwitten bevatten!

Een optimaal voedingspatroon is noodzakelijk om de wondgenezing te bevorderen en doorliggen te voorkomen. 

Meer informatie?

Bel met Icare Zorgcentrale, telefoonnummer 0900 88 33 (24 uur p.d., 7 dagen per week bereikbaar).

Contact in de wijk

Het wijkteam is 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u nog geen contact met Icare? Bel dan met 0900 88 33. Hieronder kunt u door te zoeken op plaatsnaam de contactgegevens van de Icare teams en locaties vinden.

Ongeldige invoer Veld mag niet leeg zijn