Woonzorglocatie Dekelhem gaat testen hoe we in onze woonzorglocaties veilige zorg kunnen bieden met open deuren. Een goede balans tussen vrijheid en veiligheid vinden we bij Icare namelijk belangrijk als het gaat om het leveren van goede zorg. We zien dan ook liever niet dat mensen met dementie, die hun hele leven lang van hun vrijheid hebben genoten, achter een gesloten deur moeten wonen.
Dekelhem zet de deuren natuurlijk niet zomaar open. Dat doet de locatie met behulp van technologie. Bewoners van Beschermd wonen, dat zijn mensen met dementie, krijgen daardoor meer bewegingsvrijheid. De deur is standaard open en blijft alleen dicht als een bewoner niet zelfstandig naar buiten kan. Voor iedere bewoner wordt samen met het zorgteam, de arts en familie gekeken welke bewegingsruimte iemand wil en aankan. Als afgesproken is dat een bewoner niet zelfstandig naar buiten kan, dan gaat de voordeur voor hem of haar niet open. De bewoner draagt een polsbandje waarin dit geprogrammeerd is.
Joke Hof, manager woonzorg van Dekelhem, vertelt dat er voor familie en medewerkers informatiebijeenkomsten en persoonlijke gesprekken zijn geweest. Belangrijk, want Joke merkt dat veel mensen het toch wel spannend vinden. Ook al is iedereen positief over het feit dat bewoners hiermee weer meer eigen regie zullen ervaren en dat dit kan bijdragen aan de kwaliteit van leven. “Mensen denken vaak; als iemand met dementie alleen naar buiten gaat, dan zal die vallen of verdwalen. Dat risico willen zij vermijden. Maar ook binnen kan iemand vallen. En met het GPS systeem kunnen we altijd zien waar iemand is. Bewoners die meer vrijheid geboden wordt, worden vaak rustiger van het idee dat ze wel naar buiten kúnnen. Vaak neemt de drang om dat te doen dan ook af. En als iemand het wel aankan, dan gaat die ook meer bewegen, waardoor het risico op vallen juist weer kleiner kan worden.”
Testperiode
“Tijdens een testfase van een aantal weken kijken we hoe bewoners omgaan met de nieuwe bewegingsvrijheid. Maken zij er gebruik van en gaan bewoners naar buiten? Hoe vaak doen ze dat en hoe ver wandelen ze dan? Hoe vaak gebeurt het dat een zorgmedewerker een bewoner moet terughalen naar Dekelhem? Uit ervaringen van andere zorginstellingen weten we dit ongeveer. Maar ieder mens is uniek en ieder huis is anders. Daarom willen we dit zelf goed onderzoeken”, vertelt Joke. Als de proef succesvol is, dan gaat Dekelhem dit permanent invoeren.