Doorgaan naar inhoud
Zoeken
Waar bent u naar op zoek?
Bekijk onze veelgestelde vragen.
Menu

Vormen van zorg en kosten

Vormen van zorg

Verzorgd wonen, beschermd wonen, somatische zorg, revalidatiezorg, overbruggingszorg, palliatieve zorg en dagbesteding. Dit zijn de vormen van zorg die voor u beschikbaar zijn in de kleinschalige woonvoorzieningen van Icare. Alles is erop gericht dat u zich thuis voelt.

Verzorgd wonen; zelfstandig wonen met zorg
U woont zo zelfstandig mogelijk en u krijgt de zorg die u nodig heeft. Uw appartement heeft een ruime entree, een woonkamer met keuken, een slaapkamer en een douche met toilet en wastafel. Alle appartementen zijn ruim en drempelvrij. In de gezamenlijke huiskamer kunt u meedoen met een activiteit of een kopje koffie drinken met andere bewoners. Enkele woonzorglocaties hebben een restaurant waar u kunt eten. Dat kan ook in uw eigen appartement of in de gezamenlijke huiskamer. U woont op een prettige en veilige wijze.

Beschermd wonen; appartementen met verpleeghuiszorg
Deze appartementen zijn specifiek voor mensen met dementie. Op een groot aantal locaties heeft u een eigen appartement met badkamer en toilet en in een enkel geval een tweepersoonskamer met een gedeelde badkamer. Het appartement is voorzien van een hang/legkast en een hoog/laagbed. Met uw persoonlijke spullen kunt u uw appartement naar eigen smaak inrichten. Elk appartement beschikt over een railsysteem waaraan u schilderijen, foto’s of andere zaken kunt ophangen.

In gezellige, huiselijke sfeer kunt u in de gezamenlijke huiskamer met andere bewoners activiteiten ondernemen en samen koken en eten. Familieleden en uw naasten kunnen hieraan meedoen. Dat juichen we toe.

Somatische zorg
Voor mensen met lichamelijke klachten of ziekten zoals reuma en de ziekte van Parkinson biedt Icare in enkele woonzorglocaties verpleging en behandeling.

Revalidatie zorg
Herstel na ziekte of een operatie kost tijd. Het is heel begrijpelijk dat u zich thuis soms nog niet meteen zo goed kunt redden als voor de opname. Dan biedt revalidatiezorg een tijdelijke oplossing.

Overbruggingszorg
Heeft u een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg en wilt u verhuizen naar een locatie voor langdurige zorg terwijl daar nog geen plek is? Icare biedt u overbruggingszorg.

Het klantadviescentrum kan u meer informatie geven over overbruggingszorg. Ook kunt u met ons overleggen in welke vorm u de zorg geleverd wilt hebben. De mogelijkheden zijn zorg in natura (Zin), Volledig pakket thuis (VPT), modulair pakket thuis (MPT) en Persoonsgebonden budget (PGB).

Palliatieve zorg 
Woonzorglocatie Altingerhof biedt een gastvrije plek waar ernstig zieke mensen de laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen. In een huiselijke omgeving omringd door familie, vrienden, vrijwilligers en zorgverleners. De zorg is gericht op het verlichten van de klachten, het bieden van comfort en het nastreven van een goede kwaliteit van leven en sterven.  Onze zorg is ook gericht op de naasten en zij kunnen bij ons voor u blijven zorgen, als dit uw wens is.

In Altingerhof zijn twee lichte en moderne appartementen beschikbaar voor palliatieve zorg. Op de begane grond en met zicht op het omliggende park. U kunt persoonlijke spullen van huis meenemen zodat u zich zoveel mogelijk thuis kunt voelen. In overleg met u is bezoek van harte welkom, op ieder moment dat u wilt. Er zijn geen bezoektijden en geen maximaal aantal bezoekers.

Dagbesteding en dagbehandeling
Met dagbesteding kunt u ondanks ziekte, lichamelijke beperking of beginnende dementie langer thuis blijven wonen. Want tijdens de dagbesteding heeft u extra ondersteuning, zorg, begeleiding, behandeling, dagstructuur en activiteiten. Dit kan enkele dagen of dagdelen per week.

Dagbesteding heeft ook voordelen voor mantelzorgers. Zij houden de mantelzorg vaak langer vol doordat cliënten bij de dagbesteding zijn.

Icare biedt u dagbesteding en dagbehandeling in Dekelhem (De Proatstee) in Gieten, Vierackers (De Donk) in Assen en Altingerhof (‘t Berkenhofje) in Beilen. De dagbesteding en dagbehandeling is geopend van maandag tot en met vrijdag.

Wat kost het

Wat kost wonen met zorg bij Icare en welke indicatie heeft u nodig? Het klantadviescentrum informeert, adviseert en helpt u graag. Hieronder ziet u met welke kosten u onder meer rekening kunt houden.

Eigen bijdrage

Wonen met zorg wordt geregeld vanuit de Wet langdurige zorg. Deze wet is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Bijvoorbeeld bij dementie. Of bij een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Wilt u precies weten welke zorg onder de Wet langdurige zorg valt, kijk dan op regelhulp. Deze website van de overheid geeft u de juiste informatie. Voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg betaalt u een eigen bijdrage. Het CAK berekent hoeveel u moet betalen en stuurt u de factuur. Dat is inkomensafhankelijk. Lees meer op de website van het CAK.

Voorzieningen

Als u bij ons woont, komt een aantal voorzieningen voor uw eigen rekening. Icare maakt met de cliëntenraad en met de individuele cliënten afspraken hoe het wonen bij Icare zo goed mogelijk aansluit bij uw wensen en levensstijl.

Verzekeringen

  • Tijdens uw verblijf heeft u de volgende drie verzekeringen nodig:
    WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid)
  • Inboedelverzekering (persoonlijke eigendommen)
  • Zorgverzekering en eventuele aanvullende verzekering.

Deze verzekeringen zijn voor uw eigen rekening. Icare verzekert voor u de opstal van het appartement en de woning.

Waskosten
Voor het wassen van linnengoed en kleding gelden de volgende afspraken bij Icare:

  • Woont u bij ons dan kunt u gratis gebruik maken van linnengoed.
  • Uw eigen linnengoed wassen, strijken en vouwen wij tegen betaling voor u.
  • Kleding kunnen we voor u tegen betaling wassen en stomen, strijken en vouwen. U kunt uw wasgoed ook meegeven aan uw familie of naasten.

Lees hier meer over de waskosten.