Doorgaan naar inhoud
Zoeken
Waar bent u naar op zoek?
Bekijk onze veelgestelde vragen.
Menu
Artikel gepubliceerd op 13 november 2023

Voordeur open in Dekelhem – zoveel mogelijk vrijheid bewoners

Woonzorglocatie Dekelhem biedt veilige zorg met open deuren. Een goede balans tussen vrijheid en veiligheid vinden we bij Icare belangrijk als het gaat om goede zorg. We zien dan ook liever niet dat mensen met dementie, die hun hele leven van vrijheid hebben genoten, achter een gesloten deur moeten wonen. 

Dekelhem heeft de deuren niet zomaar open gezet. Dat doet de locatie met behulp van technologie. Bewoners van Beschermd wonen, dat zijn mensen met dementie, hebben daardoor meer bewegingsvrijheid. De deur is standaard open en blijft alleen dicht als een bewoner niet zelfstandig naar buiten kan. Voor iedere bewoner wordt samen met het zorgteam, de arts en familie gekeken welke bewegingsruimte iemand wil en aankan. Als afgesproken is dat een bewoner niet zelfstandig naar buiten kan, dan gaat de voordeur voor hem of haar niet open. De bewoner draagt een polsbandje waarin dit geprogrammeerd is. 

In het onderstaande filmpje vertellen medewerkers en familieleden hoe het werkt, hoe zij dit ervaren en wat het oplevert voor de bewoners.